Höstweekend i Slovenien!

----------------------------------------------------------------------------
 
Hej!
 
I juni bokade Alfred och jag en weekendresa för oktober månad. Några veckor senare pratade vi med Elin (Alfreds syster, för er som inte vet) om hur hon och vi skulle kunna fira Henke (hennes man) på hans 40-årsdag! Efter lite om och men så kom vi fram till att det hade varit häftigt om de hade åkt med på resan, utan Henkes kännedom. Så Elin bokade biljetter åt dem båda, och det gällde sedan bara för oss alla att hålla truten och inte avslöja något fram till avresa... ;)
 
Veckorna gick och en torsdag kväll i mitten av oktober fick Henke veta att han skulle packa en liten väska för en helg på okänd plats. Vi har senare fått höra att han misstänklte Spa eller liknande!
När de steg upp vid 05 på fredagen så satte Elin på honom en ögonbindel och körde ut mot Landvetter...
Väl inne i terminalen mötte de oss och det syntes tydligt att Henke var positivt överraskad, men också att han kände sig något obekväm i att inte veta vad som försiggick och att han inte fick ha någon kontroll... ;)
 
När vi kom till boardingen och han ser "Warszawa" så blir han glad över att äntligen få veta vart vi ska. Han börjar prata om hur han aldrig besökt varken Warszawa eller Polen tidigare osv...
Vi låter honom roat tro att det är slutdestinationen! :)
 
 
Tre glada resenärer på väg mot Warszawa... eller?
 
Väl framme i Warszawa hade vi ungefär en och en halvtimme på oss till nästa flyg mot Ljubljana och Slovenien. Efter att vi kommit in i terminalen så undrade Henke varför vi inte tog oss mot utgången för att ta oss in till stan. Vi fick snart avslöja att vi bara var halvvägs och att slutdestinationen inte var nådd! Henke studerade flera gånger avgångstavlorna för att få ett hum om vart vi skulle kunna tänkas vara på väg, men med 20-30 avgångar inom närmsta tiden så gav han ganska tidigt upp... =)
När det väl var dags för boarding så fick vi honom att stirra ner i golvet för att inte se denna skärm!
 
Väl ombord så visste Henke fortfarande inte vart han, eller planet han satt på, var på väg! x)
 
Under flygningens gång så gjordes ungefär fyra-fem utrop där kabinpersonalen samt kaptenen nämnde vart vi skulle, men varje gång de påbörjade ett så fick Henke hålla för öronen och sjunga "la-la-la"... :)
 
När vi sedan landade så visste Henke fortfarande inte var han befann sig någonstans!!! x)
Inte förrän vi taxade in mot terminalen och han fick syn på detta fick han reda på var vi var någonstans... eller? Citat:
"Aaaah, ååååh vad häftigt, Ljubljana!!............. men i vilket land är vi???"
Detta gav oss alla ett riktigt härligt skratt! :D 
Men jag förstår Henke också, det är nog inte jättemånga som vet i vilket land Ljubljana är huvudstad...
 
Väl framme på hotellet väntade detta =)
 
Utsikt från Elins och Henkes rum över den slovenska huvudstaden...
 
På översta våningen fanns en riktigt härlig och fin Spa-avdelning :)
 
Vi satte direkt igång med lite sight-seeing genom denna huvustad i Balkan :)
 
Floden Ljubljanica rinner genom Ljubljana... :)
 
Ett överraskande fint centrum i denna lilla huvudstad =)
 
Man brukar säga att det är "härligt att möta våren nere på kontinenten"... Men ibland kan det vara minst lika härligt att förlänga sommaren och "möta hösten"!
 
Det var inte långt vi promenerade innan vi ville sätta oss ner och äta lunch :)
 
Jag ville pröva det lokala slovenska vinet, som visade sig vara väldigt gott =)
 
Sedan åt vi lite lunch, dock inte lika inhemskt med en indisk curryrätt ;)
 
En klassisk gata i centrala Ljubljana, mysig med varierande husfasader som ger en något att titta på...
 
Skymningen kom och staden lystes upp av restauranger och småbutiker...
 
Middagsdags! =)
 
Efter middagen gick vi runt hörnet från var vi hade ätit på restaurang och hittade en stor marknadsplats där man hade slått upp massor av olika små stånd, där de sålde olika typer av mat, efterrätter och vin! Det var så oerhört typiskt att vi precis hade ätit och missat detta, då folk satt och  åt smårätter av olika slag och såg ut att ha väldigt trevligt! Vi bestämde oss dock för att inte gå miste om upplvelsen helt och hållet och tog i alla fall varsin efterrätt... 
 
Ljubljana by night :)
 
Tillbaka på hotellet, Grand Union :)
 
Där vi passade på att avsluta dagen med lite relax vid poolen...
 
Bastu hade de också! ;)
 
På lördagen fyllde Henke år och vad hade kunnat passa bättre än att hotellfrukosten var helt superb samt att bubbel serverades?? =)
 
Efter en lång och härlig frukost så hyrde vi enligt våra planer en bil och gav oss iväg norrut genom den slovenska landsbygden...
 
För att en knapp timme senare nå Lake Bled! En vacker sjö som ligger precis vid Alpernas fötter...
 
Som är ganska känd för den pittoreska lilla kyrka som man byggt på den lilla ön som ligger mitt i sjön...
 
Båtturer erbjöds ut till ön och kyrkan, men vi nöjde oss med att "bara" beundra från avstånd medan vi promenerade runt hela sjön (vilket tog nästan två timmar)...
 
Till lunch beställde dessa två in en pizza, som serverades hjärtformad... synd att de var tvugna att skära ett snitt rakt igenom ;)
 
Själv testade jag återigen lite lokalt, denna gången lite slovensk ost att bita i vid sidan av regionens egna rosévin! :)
 
Den så kallade Bledkakan som man tydligen skulle testa när man besökte sjön! Ganska god men inget märkvärdigt =)
 
Det som gjorde sjön extra magisk och mystisk vara alla moln! Det var som om de lekte en lek som gav sjön olika förklädnader... otroligt vackert i alla fall!
 
Glada och nöjda över besöket vid Lake Bled! =)
 
Väl tillbaka i Ljubljana klädde vi upp oss för Henkes födelsedagsmiddag! :)
 
Skål & grattis! =)
 
Efter det skyndade vi oss tillbaka till hotellet för att återigen hinna med lite lugn och avkoppling! 
 
Vi beställde sedan in en flaska bubbel i ishink för att skåla för Henke ännu en gång! :D 
 
Är inte riktigt säker, men jag tror det är tre gottegrisar som njuter av livet... 
 
Skål! :)
 
På söndagen avnjöt vi återigen den härliga frukosten...
 
Så långt ifrån vad man brukar äta/dricka till frukost, men är man på semester på ett hotell som bjuder på detta så är man...
 
Vi hade sedan några timmar innan hemfärd. Här var en "Funicular" (bergbana?) som ledde upp till Ljubljanas slott för en billig slant!
 
Alltid lite småläskigt med sådana här, men lika häftigt varje gång :)
 
Väl uppe vid slottet var det intressant att se hur man hade valt att bevara mycket av det gamla, men också förnyat minst lika mycket...
 
Med sina 300 000 invånare (500 000 inkusive förorter) är Ljubljana en av de minsta huvudstäderna i EU. Bland annat detta har bidragit till den mysiga och pittoreska känsla som staden har...
 
Ner från slottet valde vi istället att promenera genom den lilla skog som ledde ner till stadskärnan...
 
=)
 
Ett sug efter glass var tvunget att stillas!
 
Den sista timmen i Slovenien valde vi att lägga på en båttur på floden Ljubljanica :)
 
=)
 
Efter det tog vi oss ut till flygplatsen, där vi åt en lättare middag för att avrunda detta lilla äventyr...
 
Hemresan till Göteborg gick även den via Warszawa. Solnedgången utanför fönstret fick markera slutet på en trevlig, mysig och rolig weekend i Slovenien... :)
 
 
Det var allt för den här gången!
 
Henke är väl egentligen den ende som kan säga hur lyckad överraskningen blev, men vad vi har förstått så var han totalt ovetandes och blev sedan väldigt nöjd! Vilket såklart betyder att vi också är nöjda! :D
 
När det gäller Ljubljana och Slovenien som resmål så kan jag ju säga att Alfred & jag alltid har tyckt om att resa i Balkan väldigt mycket. Tidigare resor i området har varit:
 
*Makedonien & Kosovo 
*Serbien
*Kroatien, Montenegro & Bosnien
 
Slovenien ändrade definitivt inte våra känslor för Balkan, utan levererade lika mycket! =)
Två punkter som skiljde Slovenien från övriga Balkanländer (förutom Kroatien) var att det var betydligt dyrare! Jag kan inte påstå att det var dyrt i landet, men prisnivån var betydligt högre än i exempelvis Makedonien och Serbien! Den andra punkten var att det på samma gång kändes lite mer "rikt / utvecklat / städat" än tidigare nämnda länder (återigen Kroatien undantaget).
Jag vet inte hur mycket det faktum att Slovenien och Kroatien är med i EU (samt att de har en lindrigare krigshistoria) har spelat i detta, men jag antar att det varit med och påverkat...
 
Kort sagt vill jag egentligen säga att jag inte tycker det ena landet är "bättre" än det andra i Balkan, utan att vi båda tyckt om att resa i alla dess länder och alltid varit supernöjda! =)
 
Tack för att du var med och läste! Nästa resa går av stapeln redan nu på fredag, då nio dagar i Dubai väntar! Det är tre år sedan jag var där sist så det ska bli väldigt kul att se vad som hänt sedan sist! Om inte annat ska det bli otroligt härligt med sol, bad & värme... =)
 
Ta hand om er till nästa gång, och kom ihåg:
BOKA FÖRST, TÄNK SEN!


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

thepilgrim.blogg.se

"No man needs a vacation more than the person who just had one" ~ Elbert Hubbard

RSS 2.0